Gullstolen

Hvordan skifter jeg gjordbånd på en stol?Gamle møbler har ofte behov for å skifte båndene som holder spiralfjærene på plass. Noen ganger er setet så utslitt at en må skifte alt, men andre ganger kan en reparere med godt resultat. I dette innlegget vil jeg prøve å gi en liten innføring i hva jeg gjør for å skifte gjordbånd på en stol. De gamle  båndene henger og flere av spikerfestene er på vei ut. Ikke noe godt utgangspunkt for å ta stolen i bruk uten reparasjon
Når jeg fjerner de gamle båndene titter alt støvet frem. Det hender behovet for en dusj er stort etter arbeidsdagens slutt.


Det er bare håndverktøy som brukes for å gjøre denne jobben. En trenger en skråavbitertang, en gjordstrammer, en magnethammer og en rull med gjordbånd, samt seilgarn, krumnål, bivoks og diverse spiker.

Det første jeg gjør er å sette fast den ene enden av gjordbåndet med 7 spiker egnet til dette formålet. Jeg fester det der de gamle båndene sto, det er vanligvis riktig. Deretter strammer jeg båndet med gjordstrammeren så godt det lar seg gjøre. Det er veldig viktig at det blir stramt nok. Husk at hele setet skal hvile på disse båndene.


Så fester jeg gjordbåndet med tre små spiker, bretter inn enden på båndet, 


med dobbel brett


og fester så alt med 7 spiker.


Når det første båndet er klart, fortsetter jeg med de neste. Det er alltid retningen bak/frem en starter med.


Som du ser titter spiralfjærene opp forbi båndene. Når alle er festet bak og fremme, dytter jeg fjærene ned under båndene.


Deretter fletter jeg gjordbåndene som skal gå fra side til side under og over de første gjordbåndene.Til slutt plasserer jeg enden på fjærene slik at de får et press som går rett ovenfra og ned. Vanligvis er dette i kryssene mellom gjordbåndene. Når de er på plass, syes alle fast med seilgarn i fire punkter. Dersom en ikke syr fast fjærene vil hele setet kollapse i løpet av kort tid. 


Det er vanlig å sy fjærene fast slik at seilgarnet som trekkes mellom festepunktene lager et fint mønster. 
En stol som har fått en slik overhaling vil være klar for mange nye år. 
Kanskje dette vil inspirere deg til å prøve selv. Hvis ikke, er det bare å ta kontakt med meg, så ordner jeg en slik jobb.

Ha en fin kveld.

Liv

Du liker kanskje også

6 kommentarer

 1. Flott tutorial Liv!!! :D Men, det arbeidet der skal jeg ikke gi meg i kast med!

  SvarSlett
 2. Så utrolig mange fine stoler du har renovert!!!!! Men lette egentlig etter bildet av den vognen som var nevnt i en repotasje.....har du bilder av den?

  Hvor får man kjøpt utstyret til å gjøre dette?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vognen som ble nevnt i reportasjen reparerte jeg for mange år siden. Desverre tok jeg ikke bilder av det jeg gjorde på den tiden ;( så jeg har ikke noe å vise frem. Når det gjelder utstyr til å skifte gjordbånd har jeg alt du trenger. Verktøyet må bestilles, men resten har jeg inne.

   Slett
 3. Hvor mye tar du for en jobb som det her? :)

  SvarSlett
 4. Hvor får man kjøpt nye fjærer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager, men dette spørsmålet fant jeg først nå. Det var ikke kommet frem til eposten min og dermed gikk det under radaren min. Jeg håper du har fått svar på spørsmålet fra andre :) Men normalt får du kjøpt alt du trenger hos en møbeltapetserer. Finner du ikke noen i nærheten, kan du ta kontakt igjen. jeg kan kanskje hjelpe deg med et navn eller evnt sende det du trenger i posten

   Slett

Instagram

Flickr Images